Dokumentärfilmen - Harparskoglinjen: Västfronten mot Sovjet

Brödtext

Harparskoglinjen - Västfronten mot Sovjet målar upp en dramatisk episod i Finlands historia. Den sista redigeringen har utförts under hösten.

- Det här har varit ett otroligt intressant projekt. Vi har lärt oss massor på vägen. Genom att dyka ner i bevarat material både i arkiv och i terrängen, samt framförallt genom att intervjua veteraner, har vi insett hur avgörande detta bygge var både för kriget på Hangöfronten och möjligtvis hela Finlands självständighet.

Det säger producent Johan Ljungqvist som hållit i trådarna för produktionen under de cirka två år projektet pågått. Tillsammans med den övriga projektgruppen har han genom hela projektet haft högsta möjliga ambitioner för produktionen.

- Vi har önskat göra en så högklassig skildring som möjligt. Vi har filmat under olika årstider, arbetat med arkivmaterial, iscensatt händelser med skådespelare och framförallt intervjuat veteraner och experter, säger Ljungqvist.

En avgörande spelbricka

Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet handlar om förberedelserna för kriget på Hangöfronten under fortsättningskriget, bygget av Harparskoglinjen som försvarslinje åren 1940-1941, händelserna vid den, samt dess betydelse under den sovjetiska arrenderingen av Hangö.

- Det här är utan tvekan en unik berättelse. Vi har medvetet arbetat ur andra perspektiv än vad traditionell krigshistoria gör. Dramatiken och spänningen finns där, men vi vill också visa det som vanligtvis är osynligt: det bakomliggande arbetet, samhällsbetydelsen, oron och det man inte ser vid första anblick, säger manusförfattaren Christoffer Holm.

Stommen i handlingen är kommendör Jörgen Engroos berättelse om hur Harparskoglinjen kom till, samt hur läget utvecklades under kriget. Dessutom medverkar lokalhistorikern Martin Grünwald, ett flertal skådespelare, och framförallt veteranerna Lasse Ingman, Knut Nylund och Ragnar Holmström.

Slutprodukten är drygt en timme lång, med svenskt tal samt textning till finska. Produktionen har möjliggjorts tack vare både regionala och nationella samarbetsparter, stiftelser och fonder.

- Det här är en berättelse om både det lokala och nationella, om något som kunde ha ändrat Finlands historia på ett avgörande sätt, säger Christoffer Holm.

Lansering inom kort

Den sista redigeringen av ljud och bild har utförts under hösten. En större lansering har produktionsteamet däremot tvingats skjuta upp på grund av det rådande virusläget.

- Då vi lanserar dokumentären vill vi göra det så att så många som möjligt, både regionalt och nationellt, får ta del av den, säger Johan Ljungqvist.

Målet är nu att lansera dokumentären närmare våren, då virusläget förhoppningsvis lugnat sig. Regionalt utreds en lansering på exempelvis biografer och kulturfestivaler. Dessutom kommer regionens skolor och museer få tillgång till dokumentären. Utöver det utreds nationella och nordiska publiceringskanaler för att få ut historien till en så bred publik som möjligt.

- Målet har hela tiden varit att lansera dokumentären då det förflutit 80 år sedan bygget. Bygget pågick 1940 till 1941, då kriget på Hangöfronten inleddes. Därmed är det under hela perioden 2020–2021 jämna år sedan olika händelser på Hangöfronten. Det får oss förhoppningsvis att reflektera över denna avgörande del av vår historia, säger Christoffer Holm.

För ganska exakt 79 år sedan, den 2 december 1941, återtog Finland det sovjetiska arrendeområdet, efter Sovjets evakuering. Harparskoglinjen hade hindrat ett anfall. Hur det hade gått till får du veta i Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet.

Tilläggsuppgifter:

Producent Johan Ljungqvist, 044 974 7004, johan.l@iki.fi

Manusförfattare Christoffer Holm, 040 766 8129, chrholm@abo.fi

Det övriga produktionsteamet:

Regi: Jonny Forsman & Christopher Marins

Redigering: Christopher Marins

Ljuddesign: Jesper Söderström & Christopher Marins

Ljudinspelning och mix: Jesper Söderström

 

 

Länk till filmen: